VISIE

The Pulley is in 2011 ontstaan als project binnen de werking van vzw De Katrol. De visie en methodieken die gebruikt worden binnen de Katrol zijn dan ook terug te vinden in de werking van ‘The Pulley’. Uiteraard is dit aangepast aan de context in Gambia en geëvolueerd door de ervaring die opgebouwd werd in Gambia.
Sinds juni 2019 is The Pulley een eigen vzw en functioneer het volledig autonoom. Hier blijven we wel trouw aan onze roots en bouwen we verder op de visie van De Katrol.
Kansen bieden aan Gambiaanse kinderen en hun gezin
Belang van onderwijs
Onderwijs is een belangrijke factor voor de toekomst van een kind en het gezin. Zowel in België als in Gambia kan een diploma meer mogelijkheden geven in de toekomst. We zijn er ons van bewust dat de context in Gambia verschilt van België.
Verschillende bronnen, waardoor UNESCO – de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur – benadrukt dat onderwijs een essentiële factor is voor ontwikkeling van het kind, en dat het een grote impact heeft op uiteenlopende domeinen. Zo zorgt onderwijs voor een vermindering van armoede en stimuleert het de economische groei. Daarnaast promoot onderwijs de gelijkheid tussen man en vrouw, zorgt voor een betere toegang tot werk, het verhoogt overlevingskansen van kinderen, draagt het bij tot het bestrijden van ziektes zoals HIV en stimuleert het de deelname aan de samenleving. Samengevat zorgt het voor: meer kansen voor het kind en hun gezin! Binnen onze werking zullen we dan ook het belang van onderwijs steeds benadrukken en hier maximaal op inzetten.
Ouderbetrokkenheid
Ouders hebben een belangrijke functie ten aanzien van het studiegebeuren bij hun kinderen. Het is niet enkel belangrijk om intelligent te zijn, ook het gezin en vooral de onderwijsgerichtheid van de ouders spelen daarbij een belangrijke rol. Schoolprestaties zijn beter wanneer ouders betrokkenheid tonen en een positieve houding aannemen tegenover onderwijs (Opdenakker, 2004).
Binnen onze organisatie bekijken we ouderbetrokkenheid in een Gambiaanse context. We werken outreachend en proberen de ouders te bereiken in het gehele verhaal. Waar ouders het toelaten gaan we in gesprek in hun eigen thuisomgeving. We luisteren naar hun noden en hun mening omtrent het schoolse gebeuren bij hun kinderen. Hoe zien zij ouderbetrokkenheid en wat is volgens hen mogelijk?
Positieve bekrachtiging
We benaderen de kinderen op een positieve manier. Kinderen die moeilijker gedrag stellen, zullen hier vaker op aangesproken worden, dan op hun positief gedrag. Daarnaast zorgt positieve bekrachtiging voor heel wat positieve effecten zoals een betere band tussen ouder en kind. In Gambia ligt de focus al jaren op fysieke straffen. Er wordt minder ingezet op het belonen van goed gedrag. We willen hiervoor een alternatief bieden en de ouders hierin ondersteunen. Zelf benaderen we het kind steeds op een positieve, stimulerende manier. Op die manier kunnen we als voorbeeldfunctie tonen dat er ook andere mogelijkheden zijn. We nemen hier nooit de rol van de ouder over. De ouder blijft steeds de verantwoordelijkheid dragen voor zijn kind en kiest de uiteindelijke aanpak. Empowerment is hierbij van groot belang.
Ondersteunen van (toekomstige) Gambiaanse leerkrachten in het contact en werken met de kinderen
Positieve bekrachtiging
We zien het kind met al zijn sterktes en talenten en gaan hiermee aan de slag om te werken aan de gebieden waar het kind meer moeite mee heeft. Het belonen van het kind, gebruik maken van complimenten, is hierbij een niet te onderschatten methodiek. In het Gambiaanse onderwijs wordt vaker stilgestaan bij discipline en wat het kind niet goed deed. De studenten die stage doen in de scholen tonen aan de hand van modeling hoe op een positieve manier met het kind kan gewerkt worden. Op die manier wordt de leerkracht eerder een vertrouwenspersoon, dan degene die sanctioneert.
Spelend leren
Leren kan leuk zijn! Leren gebaseerd op de interesses van het kind, nog leuker! We reiken verschillende soorten methodieken aan waardoor het kind zich ten volle kan ontwikkelen. We geloven dat het leren gestimuleerd wordt wanneer er gewerkt wordt met de interesses van het kind en dit op een spelende manier. We vinden het belangrijk om gebruik te maken van verschillende creatieve vormen: spel, muziek, beweging, beeld…
Wederzijds leren (Student – Leerkracht)
Binnen het ondersteunen van de leerkrachten wordt het meeste werk geleverd door de studenten die stage doen. We zijn ervan overtuigd dat dit een wederzijds leerproces is. De studenten zullen niet enkel nieuwe methodieken en input geven aan de (toekomstige) leerkrachten, ze zullen in dialoog gaan en leren van elkaar.
Empowerment
​
Empowerment is een proces van versterking waarbij individuen, organisaties en gemeenschappen greep krijgen op de eigen situatie en hun omgeving en dit via het verwerven van controle, het aanscherpen van kritisch bewustzijn en het stimuleren van participatie. Willen we bereiken dat onze doelgroep greep krijgt op hun eigen situatie, dan is het belangrijk om te werken met hun sterktes en hen mogelijks nog sterker maken binnen hun eigen situatie. Indien we overnemen en beslissen in hun plaats, zouden we het tegenovergestelde bereiken. Het is belangrijk dat iedereen die in het project stapt zich zodanig opstelt dat hij/zij de ander niet afhankelijk maakt van onze organisatie. Tenslotte is het van uiterst belang dat we de gemeenschap inspraak geven in het geheel. De studenten, en de organisatie is zijn geheel, zullen geen stappen zetten zonder inspraak van de betrokkenen.
Materiële ondersteuning van de plaatselijke gemeenschap
We voorzien een budget via sponsoring om de gemeenschap op materiële wijze te steunen. Dit doen we altijd met de gehele visie van The Pulley in ons achterhoofd. We kochten reeds educatief -en schoolmateriaal aan, maar steeds zoveel mogelijk bij lokale handelaars. Op die manier wordt de lokale economie ondersteund. We luisteren hierbij steeds wat de noden van scholen, de Gambianen of de gemeenschap zijn.
Indien we het materiaal of het geld niet rechtstreeks kunnen bezorgen, werken we met een lokale tussenpersoon die ervoor zorgt dat de goederen of het budget goed besteed worden. Zo gaan we nooit grote budgetten ter beschikking stellen, maar kleine budgetten die na elke inspanning kunnen bezorgd worden. Bijvoorbeeld: Bij het bouwen van de Spider school maakte de eigenaar een budgetplan op. We beslisten om niet het volledige budget te geven, maar de bouw van de school onder te verdelen in kleinere ‘taken’. Na het volbrengen van elke taak, bv. ruwbouw, wordt de volgende stap bekostigd.
Toekomstige, Belgische hulpverleners leerkansen bieden door middel van stage in Gambia
We geven toekomstige Belgische hulpverleners, uit verschillende sociale richtingen, de kans om intercultureel te werken. Dit houdt in dat ze ondergedompeld worden in een andere cultuur en hier maximaal kunnen van leren. Ze leren hierbij alle vaardigheden die nodig zijn om later in het werkveld te starten: gaande van het lossen van een eigen referentiekader tot het vinden van de balans tussen afstand-nabijheid. Studenten leren er rekening houden met de impact van een cultuur op het dagelijks leven.
De studenten zijn het gezicht van onze organisatie. We vinden het dan ook belangrijk dat ze zich bewust zijn van een voorbeeldfunctie. Ze krijgen inspraak in de verdere groei en het verdere verloop van onze organisatie. Zo zijn oud-studenten mee lid van het bestuur, of worden ze nog steeds gevraagd om input te geven.